top of page
Blog: Blog2
Search

Súboriáda 2021

Updated: Apr 11, 2021


 

Aj my sme museli rozmýšľať ako ďalej


Spojenie slov ,,...aj nás sa dotkla táto pandémia...“ mi príde už ako klišé. Je vôbec ešte niekto, koho toto obdobie nepoznačilo? Pravdepodobne nie. Avšak veľmi málo sa v médiách hovorí o takých kolektívoch ako sú folklórne súbory. Každý si asi vie predstaviť, ako taký folklórny súbor funguje. Letu nabitému festivalov predchádza tréning 2-3krát do týždňa, tanečné a muzikantské zhrávky, skúšanie a úprava krojov a utužovanie kolektívu na rôznych akciách. A teraz? Nič z vyššie spomenutého. Ak chceme po pandémii fungovať ďalej, museli sme hľadať riešenie.... a dobrou správou je, že sme ho našli.


SÚBORIÁDA – obrovská online miestnosť na Facebooku, kde sa aktuálne nachádza viac ako 1600 členov z 46 slovenských, 15 zahraničných a 9 detských folklórnych súborov/skupín. Za týmto projektom stojí vedenie Folklórneho súboru ZOBOR, Vysokoškolského umeleckého súboru STU Technik a Univerzitného folklórneho súboru Mladosť v Banskej Bystrici. Samozrejme, nájdenie najlepšieho spôsobu takejto náhrady nevzniklo hneď. Avšak po skúsenostiach so všetkými sociálnymi sieťami, kde je možné takéto fungovanie sme prišli na to, že kvalita prenosu a zvuku bude na úkor akejkoľvek možnosti vidieť a počuť sa navzájom.


Každý pondelok a štvrtok je pripravený jeden, prípadne dvaja vedúci/členovia určitého folklórneho súboru. Spustia živé vysielanie, čím všetkým členom príde upozornenie a zostávame v spojení prostredníctvom komentárov. Tréning má väčšinou tradičnú štruktúru, a to warming up, krátky strečing, voľný výber tanečných krokov z rôznych regiónov a časti motiviky. Samozrejme, vedúci či vedúca konkrétneho tréningu si svoj program upravuje podľa potreby. Takéto vysielanie je najprijateľnejšie a my veríme, že kondícia členov folklórnych súborov sa nestratí a tomuto záchrannému plánu s názvom SÚBORIÁDA budeme po skončení tejto ,,online doby“ ešte vďační.

141 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page